Glutamina – suplementować, czy nie?
Tkanka mięśniowa składa się w około 65% z glutaminy, którą mięśnie wykorzystują do produkcji energii i oszczędzania zapasów glikogenu, gdy aktywność fizyczna staje się coraz bardziej intensywna. Ponieważ glutamina jest częścią tkanki mięśniowej, a więc beztłuszczowej masy ciała, jest przydatna dla sportowców w celu utrzymania kondycji mięśni i wspomagania fazy regeneracji.
Jednak skoro glutamina jest aminokwasem endogennym, czyli takim, który organizm sam potrafi zsyntetyzować z innych substancji, to po co w zasadzie mamy ją dodatkowo suplementować?
Zwiększony stres, intensywna aktywność fizyczna lub choroba sprawiają, że zapotrzebowanie mięśni na glutaminę wzrasta. Produkcja tego cennego aminokwasu słabnie, a co za tym idzie w ciele człowieka dochodzi do katabolizmu mięśniowego. W konsekwencji glutamina pozyskiwana jest z mięśni, czego skutkiem jest utrata masy mięśniowej.
Glutamina naturalnie występuje w mięsie, jajach, nabiale, brokułach i białku serwatkowym.
Najważniejsze funkcje glutaminy:
– wspomaga wzrost mięśni
– poprawia wydolność podczas ćwiczeń wytrzymałościowych
– usprawnia metabolizm
– reguluje poziom cukru we krwi
– wspomaga pracę układu pokarmowego, odżywiając jelita
– wspiera pracę mózgu i zwiększa koncentrację
Glutammina® EthicSport zawiera czystą mikronizowaną glutaminę Kyowa – to doskonały w smaku, wysoce rozpuszczalny i bezglutenowy produkt dietetyczny dla sportowców.
Opakowanie 300 g